Csiha Kft – Rókusi – #CodeWeek


A Rókusi Általános Iskola informatika-robotika szakkörösei látogatást tehettek a Csiha Elektronika és Szoftverfejlesztő cégnél, ahol a gyerekek különböző izgalmas „okos kütyüvel” ismerkedhettek meg. (A Csiha Kft. több, mint 10 éve tevékenykedik a mérnöki elektronika területén. Speciális szakértelmükkel és termékfejlesztési tapasztalataikkal nagyon izgalmas és igen összetett megoldásokkal tudnak előállni megrendelőik számára, amelyek hardveres és szoftveres fejlesztéseket is egyaránt magukba foglalnak.)

Csiha Márk, a cég tulajdonosa és Fejlesztési igazgatója kalauzolt bennünket végig. A gyerekek már hetek óta nagy izgalommal készültek erre az eseményre. Rendkívül érdeklődőek és aktívak voltak, meglepték a felnőtteket a szakmához kapcsolódó kíváncsi kérdéseikkel. 😊

Először az udvaron álló rendkívül furcsa építményt tekintettük meg tüzetesebben, mely már a bemutató előtt feltűnt a gyerekeknek. Ez, mint Csiha úr beszámolója alapján kiderült, egy az országban egyedülálló módon kifejlesztett mobil meteorológiai állomás, mely az időjárási adatokon kívül rengeteg más eseményt képes mérni, így például talajhőmérsékletet, talajnedvességet, levélpáratartalmat is. Ez az eszköz az alapja a Csiha Kft. által működtetett precíziós gazdálkodási hálózatnak, mellyel a Kite Zrt. mezőgazdászait segítik a mezőgazdasági tevékenységeik elvégzésében.

Ezt követően került sor a gyerekek másik nagy kedvencére, egy hatalmas led kijelzőre. Ezeket már sokat láthattuk buszmegállókban, villamosmegállókban, de itt most a belsejébe is bekukucskálhattunk. A gyerekek kérdéseikre megtudhatták, hogy a kijelzőn megjelenő zöld betűk milyen bonyolult programozási folyamatokon keresztül kerülnek a képernyőre. Nem kerülte el a figyelmüket az sem, hogy a kijelző belsejében egy hangszóró van. Kíváncsi kérdésükre megkapták a választ, hogy azért, mert ez a kijelző a vakok és gyengénlátók számára egy gombnyomásra elárulja, hogy éppen mit lehet olvasni a kijelzőn.

Ezután a gyártóüzemben is beengedést nyerhettünk, ahol megtekinthettük többek között azt a beültető gépet is, amely a fent említett hardvereszközök „agyát” és a többi hozzávaló panelt (nyomtatott elektronikai áramköreit, a nyákokat) gyártja. Majd csendesen megcsodálhattuk azt is, ahogy a gyártáson dolgozó beültető munkatársak kézzel hogyan forrasztják össze ezeket. A gyerekek a nyákokat a kezükbe is vehették, és megvizsgálhatták rajtuk például a különböző ellenállásokat. Volt olyan kisgyermek, aki – nem kis meglepetésünkre – igen felkészülten kijelentette, hogy látott már ilyet, és meg is mutatta, hogy melyik rajta az ellenállás.

A kirándulásunk az irodában folytatódott. Itt a Csiha Kft. újabb saját fejlesztésű termékét irigyelhettük meg, egy interaktív asztalt, mely a Csiha Kft. érintő kapcsoló technológiájának segítségével összeköttetésbe hozható a szobában lévő bármilyen elektromos eszközzel: redőnnyel, szalagfüggönnyel, tévével, klímával, lámpával…

A cég nagyon aranyos ajándékkal kedveskedett a csoportnak. Egy saját gyártású vonalzót kaptunk, amely egyben egy nyáklemez is, és amely kapcsán megtudhattuk, hogy a nyákok azért vannak valódi arannyal készítve, mert az a legjobban vezető fém.

Ez volt az első lépése a Csiha Kft. és a Rókusi Általános Iskola együttműködésének. Bízunk a további gyümölcsöző együttműködésben.

Köszönjük a megkeresést Pajer-Rózsa Ritának!

Az esemény felkerült az Európai Code Week események közé, így megtalálható Európa Kód Térképén.