Pályaorientáció 2021

Október 8-án valamennyi osztály a pályaorientációs programokat szervezett. Az alsósok közül hat osztály a Szegedi SZC Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskola tanárainak és diákjainak köszönhetően érdekesebbnél érdekesebb feladatokban,  játékokban vehettek részt. Az első teremben egy pékségbe érkeztek a csapatok, ahol kelt tésztából kifliket készítettek. Mindenki megformázhatta a saját péksüteményét: tekert, vajazott, magokkal szórt. Miközben már szinte a kakaós bögrét is érezték a kezükben és gondolatban majszolták első saját készítésű friss, illatozó kiflijeiket, egy érdekes jelenségre lehettek
figyelmesek. Hangtálak rezgéseit érezhették, majd varázsolhattak ők is velük, ezen a rendkívüli napon, ebben a különleges pékségben. A táncoló víz meglepő látványa után néhány perces hangtálas foglalkozás zárta ezt a programot.
A második állomás is ugyanilyen szuper helynek bizonyult. A csapat egyik fele tabletek és a vele összekötött bűvös kockák segítségével próbálták ki kézügyességüket és logikájukat. A csapat másik fele sem állt tétlenül, mert ők addig robotokat irányítottak. Hozták- vitték a játék téglákat, és megtapasztalták, milyen érzés egy „munkagépet” irányítani. Van még hová fejlődni, de a hét bármely napján szívesen újra belelendülnének a gyakorlásba.

A harmadik teremben ismerős terepre érkeztek. Társasjátékok sokasága várta őket. Volt, aki a közkedvelt kártyajátékokat választotta – legyen az stratégiai, gyorsasági vagy logikai-, volt, aki építkezett itt is és volt, akit a sport poharak (igen, ilyen is van ) világa nyűgözött le. Türelmes segítők mutatták be a gyereknek a játékokat, szálltak be a partikba és építették fel akár ötödször is azokat a pohártornyokat, amik kívülről olyan egyszerűen felrakhatónak tűntek. Mindhárom helyszínen barátságos, nyitott és felkészült diákok várták az osztályokat. Köszönjük szépen a Szegedi SZC Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskolának, kísérő pedagógusainak és diákjainak a tapasztalatszerzési lehetőséget. Felejthetetlen élmény volt!

A képek az albumokban mindig a facebook logora kattintva tekinthetők meg.

Az iskolánk pályaorientációs napján a legkisebbek a programozók munkájával is megismerkedhettek. Maguk is tervezhettek Zümivel, a padlórobottal.  Az 1. c osztály pedig látogatást tett a Logischool iskolában. Itt programozók fogadták a gyerekeket, akik ismerkedhettek a munkájukkal. A saját fejlesztésű school code programot pedig nagy örömmel fedezték fel.   Az esemény megjelenik az EU Code Week eseményei között is.

A felsősök osztályonként szerveztek céglátogatásokat, programokat.  Négy osztály szintén a Logischool programján vett részt. Többen a Szegedi SZC Móravárosi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Móra) által szervezett interaktív szakmabemutató aktív részt vevői lehettek. Volt, aki a programozást, informatikai hátteret segítő cégekhez látogatott. Volt olyan szerencsés osztály is, aki a  Europe Match szegedi gyufagyárba is eljutott, mely egyike annak a kettőnek, amely még Európában fennmaradt.
Az 5. évfolyamosoknak erre a napra esett a Lázár Ervin program is, melynek keretében színházi előadást látogattak, és voltak akik a színfalak mögé is betekinthettek.