Szakkörök, iskolai sport

2021/2022-es tanévben újonnan meghirdetett szakkörök

 

Kézműves szakkör

Korosztály: 2. évfolyam

A szakkör keretein belül gyöngyfűzéssel, varrással, kötéssel papírcsodákkal foglalkoznak a gyerekek.

 

Molyocskák Könyvklub

Korosztály: 3-4. évfolyam

Válasszunk közösen egy könyvet, olvassuk el együtt, beszélgessünk róla, és játsszuk el együtt!
Ha kedvünk van, akár közösen is írhatunk egy történetet, mesét!
Szeretettel várjuk azokat a 3-4. osztályos gyerekeket, akik imádják a könyveket, és közösen szeretnének olvasni, beszélgetni az adott olvasmányokról!Az első közös könyv, amit olvasni fogunk az Alsógatyás kapitány, utána pedig közösen döntünk a következőről!
Mert olvasni menő!

 

Torna (sportkör)

A sportszakkörre azon 1-4. osztályos tanulók jelentkezését várjuk, akik szeretnek tornázni, és szeretnének többet mozogni. A sportkör elsősorban az alsós testnevelés tananyag gyakorlására, és kiegészítésére épül. Valamint, jó alkalom a képességek sokrétű, életkorhoz igazodó fejlesztésére.  Az órán, lehetőség van a hiányosságok pótlására és a tehetségek kiválasztására is.

A 2020/2021-es tanév szakkörei továbbra is elérhetők lesznek a 2021/2022-es tanévben.

Az alábbi űrlapon lehet jelentkezni a szakkörökre:
https://forms.gle/8wCsJ5MoaUEETpkk9

A 2021/2022-es tanév szakköreire való jelentkezés határideje:
2021. 05. 21. péntek

 

 

Az iskolában működő szakkörök a 2020-21-es tanévben

 

Nyelvvizsga és felvételi előkészítő foglalkozások  angol és német nyelvből

Nyolcadikos nyelvtagozatos diákjainknak felvételi és nyelvvizsga-előkészítő ingyenes szakkört szervezünk. Azok, akik szorgalmasan felkészülnek rá, tavasszal Társalkodó alapfokú komplex vizsgát tehetnek (a legszorgalmasabbaknak több évfolyamon már a középfokú is sikerült). A heti rendszerességű foglalkozásokon a diákok tematikusan felkészülnek a szóbeli és írásbeli vizsga feladattípusaira, a vizsga közeledtével kihelyezett vizsgáztatóknál “próbavizsgákon” keresztül készülnek a megmérettetésre. Bár az általános iskola után, általában 1-2 éven belül diákjaink megszerzik a középfokú nyelvvizsgát is, mégis úgy érezzük, hogy rutinszerzés és elismerés szempontjából hasznos lehet, ha az általános iskola éveit is egy sikeres nyelvvizsgával zárják. Az új oktatási törvénytervezet érvénybelépésével pedig majd két tannyelvű középiskolai osztályba is csak az jelentkezhet, aki alapfokú nyelvvizsgával rendelkezik. A felvételi és nyelvvizsga-előkészítő szakköröket minden csoportnak a saját nyelvtanára tartja.

 

Angol szakkör az ének-zene tagozatos gyermekeknek

Korosztály: 1-3. évfolyam

Az 1-3. évfolyamon az ének tagozatot választóknak is biztosítjuk a nyelvtanítást 1-2. évfolyamon heti egy, 3. évfolyamon heti két órában. (Ezek az óraszámok megegyeznek a nem ének-zene tagozatos gyermekek nyelvóráinak számával.)

 

Angol, mint második idegennyelv szakkör

Szakkörvezetők:
6. évfolyam: Bátai Helga
7. évfolyam: Gyuris Annamária
Korosztály: 6-8. évfolyam

Az angol nyelv alap ismerete elengedhetetlen. Vannak viszont, akik megfontoltan a németet választották első idegen nyelvként, hiszen a német után egy másik idegen nyelv elkezdése nem jelent gondot. (Azok, akik az egyszerűbb  – kevésbé nyelvtani magoláson alapuló -,  angollal indítanak ezzel ellentétben gyakran panaszkodnak arról, hogy nagyon nehéz a második idegen nyelvvel barátkozni, boldogulni.) Németeseinket szeretnénk segíteni azzal, hogy még az általános iskolai éveik alatt legyen lehetőségük megismerkedni az angol nyelv alapjaival is. Bízunk benne, hogy így könnyebben kezdik majd a középiskolai angoltanulást. Természetesen, mint minden szakkörünk, ez is térítésmentes!

 

Német szakkör angolosoknak

Szakkörvezetők:
6. évfolyam: Móró Krisztina
7. évfolyam: Varjasi Istvánné
8. évfolyam: Gyömbér Szilvia

6. osztálytól lehetőség van második idegen nyelvként a németet is tanulni angol mellett. A gimnáziumokban ezzel könnyebb lesz majd két idegen nyelvet tanulniuk. Aki a németet heti két órában három éven át tanulja – követjük a tagozatosok tanmenetét-, 8. osztály végére az alapszintű társalgást sajátítják el.

 

Olasz szakkör

Szakkörvezető: Gyuris Annamária
Korosztály: 8. évfolyam

A szakkört az olasz nyelv iránt érdeklődő angolos vagy németes 8. évfolyamosoknak tartjuk.  A gyerekek játékosan ismerkednek ezzel az vonzó, dallamos, de az angolnál komplexebb nyelvvel. Hasznos lehet mindenkinek, aki a középiskolában majd olasz, francia, spanyol nyelvet szeretne tanulni. 

 

Kínai szakkör

Korosztály: 3. évfolyamtól

A kínai nyelv és kultúra egyre nagyobb népszerűségnek örvend szerte a világban. Ezzel a különleges nyelvvel ismerkedhetnek meg a Rókusi Általános Iskola tanulói. A Kínából érkező nyelvoktatók elkalauzolnak minket ebben a csodás távol-keleti országban. A gyerekek szakkör keretén belül elsajátíthatják az alapvető kínai kifejezéseket és szavakat. A kiváló nyelvoktatók számos játékos módszerrel és feladattal teszik élvezetessé a nyelv tanulását. A vírushelyzet előtti időszakban különböző színes programokkal várta az érdeklődő gyerekeket, és felnőtteket a Konfuciusz Intézet. Az idei rendhagyó évben a kínai nyelvoktatás is különlegesen zajlik. Kínából jelentkező pedagógus online térben oktatja a gyermeket, érdekes, színes játékokkal és képekkel. A kínai mellett így a gyerekek az angol nyelvtanulási készsége is fejlődik, hiszen a kínai pedagógus és iskolánk mentorpedagógusa között a kommunikációs nyelv az angol. A gyerek szívesen járnak az órákra, mert érdekes számukra a nyelv- és a kultúra különlegessége, és a pedagógus változatos módszertana. A kínai nyelv igény szerint 3. évfolyamtól térítésmentesen tanulható.  A tanulók alapfokú vizsgákat tehetnek, és a nyelv megfelelő elsajátítása után lehetőségük van Kínába utazni egy nyelvtáborba.

A szakkörről bővebben ide kattintva olvashat.

 

Matematika szakkör

Szakkörvezető: Nagy Zsuzsanna
Időpontja: 7. óra
Korosztály: 3-4. évfolyam

Az iskolánkban működő matematika szakkörbe azokat a 3. és 4. osztályos gyerekeket várjuk, akiket érdekel a matematika, a logikai feladványok, érdekes, izgalmas kihívásnak tekintik a furfangos feladatok megoldását. A szakköri foglalkozásokon nem a matematika órák anyagával foglalkozunk (azok csak alapot adnak nekünk), hanem főként a különböző matematika versenyekre készülünk fel, ezért leginkább az előző esztendők versenyeinek feladataival dolgozunk. Így a versenyeken indulva, már ismert típusú feladatokkal találkoznak a gyerekek. A szakköri órák a tanórák után, általában a 7. órában vannak, külön a harmadikosoknak és a negyedikeseknek.

 

Robotika szakkör

Szakkörvezető: Vincze Gabriella
Korosztály: 3-4. évfolyam

Iskolánkban a 2019-2020-as tanévtől kezdődően informatika-robotika szakkör működik 3. és 4. évfolyamos érdeklődő tanulóknak. A szakköri foglalkozásokon játékosan alapozzuk meg a későbbi informatika, digitális kultúra tantárgy alapjait, illetve kódolással, robotok programozásával is foglalkozunk.

Szívesen programoznak a gyerekek a Scratch programmal, a negyedikesek kedvence a Kodu, ahol saját világot építhetnek, programozhatnak. Ismerkedünk már a LogoMotion animáció készítésével és az Imagine teknőcét is megtanuljuk alapfokon mozgatni.

A padlórobotunk is előkerül a szakköri foglalkozásokon, voltak versenyzőink az országos MéhÉsz logikai programozó versenyen is.

Volt már nálunk-  és az idei tanévben is várjuk  –  az ELTE T@T labor jóvoltából  egy BBC micro:bit készlet.

A BBC  micro:bit egy kisméretű, programozható panel, beépíthető szenzorokkal, LED-mátrix kijelzővel, ki/bemeneti csatlakozókkal, Bluetooth technológiával.  Grafikus blokknyelv segítségével programozhatjuk, egyszerű játékokokat készíthetünk vele.

A harmadik és negyedik évfolyamos tanulók nagy örömmel próbálták ki a kis robotokat. Programot írtak, kódoltak. Készült dobogó szívecske, szomorúból vidámmá változó arcocska, rázásra működő dobókocka.

Részt veszünk az NI Mentor programban, melynek segítségével LEGO robot készletünk van, amit tudunk programozni.

Alsósok a LEGO WeDo készletet használják.

A ScottieGo! programozható játék is volt már nálunk használatra, ami az algoritmikus gondolkodást fejlesztő játék.

Kipróbálták magukat a szakkörösök a „Hódítsd meg a biteket” című  informatikai gondolkodást fejlesztő nemzetközi Bebras versenyen az ELTE szervezésésben.

A negyedikes szakkörösök szerveztek az ősszel egy CodeWeek eseményt az iskolánkban, Kódfejtőnap keretében, a pályaorientációs naphoz kötődően.

Az elsősök a Bee-bot padlórobottal ismerkedtek meg.  Egy pályát adott szabály szerint bejárva, megismerkedhettek különféle foglalkozásokkal, ha jól programozták a méhecskét.

A nagyobb alsósoknak kódfejtésben kellett jeleskedniük. Minden osztály kapott egy kódfejtő lapot, aminek megfejtésével be tudták azonosítani az iskola épületében azt a helyet, ahol elrejtve várta őket egy feladat. Ezt a feladatot QR kóddal kapták meg, amit – egy előzetesen behozott mobil eszközzel – le kellett olvasniuk. A  feladatok a mesterségekhez, foglalkozásokhoz kapcsolódtak. Találós kérdéseket kellett megfejteniük, szólásokat, közmondásokat kiegészíteniük. A jó megfejtést a szervezőkhöz eljuttatva elismerő oklevélben részesültek.

20201103_153207
20201105_111417
20201105_111426
20201109_134753
20201109_135244
fotó1
fotó2
fotó3
fotó4
fotó5
fotó6
fotó7
fotó8
IMG_4681
IMG_4683
IMG_4684
IMG_4685
IMG_4686
previous arrow
next arrow
20201103_153207
20201105_111417
20201105_111426
20201109_134753
20201109_135244
fotó1
fotó2
fotó3
fotó4
fotó5
fotó6
fotó7
fotó8
IMG_4681
IMG_4683
IMG_4684
IMG_4685
IMG_4686
previous arrow
next arrow

 

Informatika szakkör

Szakkörvezető: Nagy-Grácsik Emese
Időpontja: heti 1 órában általában ebéd után
Korosztály: 1-2. évfolyam

Iskolánkban informatikai szakkörre azokat az elsős gyerekeket várom, akik szívesen játszanak okostelefonon, tableten, számítógépen. Első évben az egér használatával, a smart  táblai programmal, rajzokkal, learningapps és wordwall játékokkal játszunk.
Másodikban bővítjük a játéktárunkat és próbálkozunk a játék szerkesztésével is.

 

Matematika felvételi előkészìtő szakkör

Korosztály: 8. évfolyam
Matematikából a 8. osztályos tanulóinknak tartunk szakkört. A korábbi évek felvételi feladat típusait gyakoroljuk, illetve mélyítjük el a gyerekek tudását.
A 8 évnyi munkánk mellett ennek eredményességét mutatja, hogy évről évre matematikából és magyarból is az országos átlag felett teljesítenek az írásbeli felvételin nyolcadikosaink.
Így a beiskolázásuk  sikeresen megtörténik.

 

Sportszakkörök

A Sportkör célja:

 • A mozgás népszerűsítése, fejlesztése, rendszeres testedzés igényének felkeltése és megtartása fizikai képességtől függetlenül.
 • A tanulók egyéni képességeinek, készségének megfelelő testedzés iskolánk tanulói körében.
 • Koordinációs és képességfejlesztő gyakorlatokkal a fejlődés elérése.
 • A mozogni/sportolni vágyó tanulók összetartása, csapatépítése, a rendszeres játék, a sportolás, a versenyzés örömének megismertetése, a sporttehetségek felkutatása.
 • Önismeret, akaraterő fejlesztése.

A 2020/2021 tanév sportköri foglalkozásai

 • Labdarúgás elsősöknek: Király Dávid szerda 9. óra
 • Labdarúgás 3. – 4. osztályosoknak: Király Dávid hétfő 10. óra
 • Atlétika felsősöknek: Guba Pál csütörtök 9.-10. óra
 • Aerobik: Gyekiczki Adél hétfő és csütörtök 9. óra
 • Tollaslabda felsősöknek: Bánfalvi Csaba kedd 9. óra
 • OTP-MOL Bozsik program: 1. – 8. osztály fiúk és lányok részére

Sport Iskolánkban

 • Úszás oktatás – mindennapos testnevelés keretében
 • Családi sportnap

 

Természetismeret és biológia szakkörök

Azokat a lelkes és tehetséges tanulókat várjuk, akiket érdekel a természet és a biológia, szívesen végeznek kutatómunkát és tevékenyen hozzájárulnak környezetük védelméhez. A játékos délutáni foglalkozásokon az ismeretbővítés mellett, a természettudományos gondolkodást formáló feladatokat végzünk. Arra törekszünk, hogy fejlődjön a gyerekek megfigyelőképessége, erősödjön a tapasztalati úton való ismeretszerzése és különböző tanulási technikákat ismerjenek meg. Munkánk során az egyéni differenciálás mellett erősítjük az együttműködésen alapuló csapatmunkát is.

Fontos célkitűzésünk, hogy tanítványaink örömmel vegyenek részt a szakköri munkában, lelkesen kapcsolódjanak be a szaktárgyi versenyekbe és eredményesen szerepeljenek a szóbeli felvételiken. A jó hangulatú munkát a terepen való élménygyűjtés teszi felejthetetlenné.

termeszettuduntitled-7-1

 

Gyöngyök és Gyémántok

Szakkörvezető: Fodorné Doda Katalin
Időpontja: péntek 9-10. óra

A szakkör célja a decemberi nagyszabású műveltségi vetélkedő látványos részeire, a műsorra való felkészülés. 

 

Magyar felvételi előkészìtő szakkör

Korosztály: 8. évfolyam

A 8. osztályosoknak tartják az egyes osztályok magyar tanárai.

 

ZenEmese szakkör

Szakkörvezető: Nagy-Grácsik Emese
Időpontja: szerda 5. óra   Korosztály: 3. évfolyam
Időpontja: szerda 6. óra   Korosztály: 1-2. évfolyam

  

Fejlesztő foglalkozás, játék és produkció. A rendhagyó ének órákon a tanulók gyermek- és hangszeres játékokat, szóló és többszólamú énekeket, improvizatív ritmusgyakorlatokat és táncokat tanulnak. Alkalomszerűen előadásokon adják elő dalaikat, játékaikat az érdeklődő szülőknek, nevelőknek, diákoknak. A jó hangulatról gyakran meghívott zenész barátok is gondoskodnak. A gyerekek a kezdeti feszültség után mosolyogva, vidáman, feloldódva „dolgoznak”. 

A ZenEmese bemutatja a zene csodatévő, boldogító, gátlásoldó erejét.

zenemese

 

Hagyomány és technika szakkör

Szakkörvezető: Herédiné Szűcs Ildikó
Időpontja: szerda 7-8. óra

A szakkört olyan érdeklődő, alkotni vágyó felsős diákoknak szervezzük, akik szeretnek különféle anyagokkal, eszközökkel tevékenykedni, egyedi ötleteiket megvalósítani és szívesen foglalkoznak a régmúlt hagyományaival is. A munkák mellett élményt gyűjtünk műhely- és múzeumlátogatásokon. Tudásunkat versenyen is megmérettetjük.

 

Rajz szakkör

Szakkörvezető: Ruszné Rácz Ildikó
Időpontja: kedd 7-8. óra
Korosztály: 3 – 8. osztály

A rajztudás minden művészetek alapja, látni, kifejezni és komponálni tanít. Fejleszti a gondolkodást, a kézügyességet és a koncentrációt.
Ezért a szakkört olyan érdeklődő, a képzőművészet eszközeivel és technikáival megismerkedni vágyó tanulóknak szervezzük, akik szeretnek rajzolni, festeni, alkotásokat létrehozni.
A szakkörön lehetőség van pályázatokon indulni, és megismerkedni a szegedi múzeumokkal, kiállítóhelységekkel.

 

Digitális grafika szakkör

Szakkörvezető: Ruszné Rácz Ildikó
Időpontja: hétfő  7-8. óra

Korosztály: 6-8. osztály

A számítógép olyan eszköz, amelyben “bekódolva” rejlik egy képi kultúra.  A számítógéppel segített rajzolás és tervezés a gyerekek körében ismert és vonzó. A  digitális rajzolásnál előny: többet lehet kísérletezni, variálni, kombinálni, azaz tervezni, komponálni. A rajzolás, színezés, elrendezés és tervezés műveletei visszafordíthatóak, tehát a hibák korrigálhatók, az újabb ötletek könnyűszerrel megvalósíthatók.

Ezért a szakkört olyan érdeklődő, a digitális grafika eszközeivel és technikáival megismerkedni vágyó tanulóknak szervezzük, akik szeretnek a számítógéppel alkotni.

 

Tánc szakkör

Szakkörvezető: Tamás Ildikó
Korosztály: 8. osztály

Az év során a Világtánc Programot követve 10 társastáncot ismerünk meg, s választásotoknak megfelelően közösen készítjük el báli tánckoreográfiátokat is.
Osztályközösségedet, osztálytársaidat egy új oldaláról ismerheted meg az együtt eltöltött időben!

Sok játékkal, hangulatos zenékkel, csoportosan, párban, párcserékkel dolgozunk, megtanuljuk a párvezetés, követés technikáját, képessé válunk társasági rendezvényeken magabiztosan megjelenni, bátran a táncparkettre kiállni!

 

Iskolai kereteken kívül tartott szakkörök és foglalkozások:

 • Kosárlabda
 • Hammidó foglalkozások