Óvodások az iskolában

Sulitúra élménybeszámoló. 

Köszönjük minden érdeklődőnek, aki megtisztelt bennünket jelenlétével október 18-án Sulitúránkon. A túra során az óvodások és szüleik, nagyszüleik betekinthettek a Rókusis délutánokba. Foglalkozásokon is részt vehettek, melyeken a Rókusis diákok segítették őket.  Megismerkedtek a könyvtárral, ahol mesés utazáson vettek részt. Kézműveskedtek, kísérleteztek.  Színes ernyőnk alatt jókat játszottak, énekeltek. A rendezvény végén az OTP-Bank Pick-Szeged Pick Akadémia sulikézi edzésének lehettek részesei.

MÓKA-ÓRA 2023. március 8. 


Március 8-án, szerdán
már 3. alkalommal látogattak leendő elsős gyerekek az iskolába.

Adri nénivel egy méhecskének segítettek aki a téli álmából ébredezett. Együtt tornáztak „Zümivel”, a kis plüssméhecskével. A feladatokat az interaktív táblán megjelenő „méhecskés szerencsekeréktől” kapták. Nagy lelkesedéssel forgatták meg a kereket és végezték, a nem is olyan könnyű, feladatokat. Majd megismerkedtek „Mézivel”, a robotméhecskével, aki a barátait készült meglátogatni. A gyerekek ügyesen programozták a bee-bot méhecskét a kialakított bee-bot pályán.

Ildi néni ezúttal Móró Kriszta tanár néni német nyelvű foglalkozásnál segédkezett. A vadállatok világában kalandoztak, s képek segítségével tanulták meg az állatok nevét. Majd játékosan gyakorolták a német szavakat. Az állatok mozgását utánozva jókat nevettek, mókáztak közösen. Alaposan megdolgoztatták memóriájukat, és a figyelem is fontos szerepet kapott a foglalkozás alatt. Az is bebizonyosodott, hogy nem is olyan nehéz németül megszólalni.

Edit néni Berényiné Ale Kriszina tanárnővel együtt zenés-mozgásos feladatokkal várta az ovisokat. Egy különleges ugróiskolán mehettek végig a gyerekek, ahol nem csak a lábaknak, de a kezeknek is szerep jutott. S miután mindenki tisztában volt azzal, hogy melyik a jobb és bal keze, lába, egy másik feladatban azt is be kellett bizonyítaniuk, hogy mennyire figyelmesek illetve ügyesek. Majd különböző ritmushangszereket ismertek meg a picik, melyeket meg is szólaltattak, igazi kis zenekart alakítva. A vidám foglalkozás végén nem maradt el a közös éneklés és tánc sem, mindez természetesen élő zongorakísérettel.

A gyerekek élményekkel gazdagodva búcsúztak el tőlünk. Visszavárjuk őket 2023. április 1-jén, szombaton 10 órakor egy újabb kalandra!

 

MÓKA-ÓRA 2022. december 14. 

december közepén ismét ovisokat láttunk vendégül iskolánkban. Sok arcocska már ismerősen köszönt ránk, amikor belépett iskolánk ajtaján.
Ezen a hideg napon Ildi néni és Edit néni foglalkozásán a téli időjárásé volt a főszerep.

Mivel a hóesés még várat magára, Ildi néni a gyerekekkel közösen varázsolt havat a meleg terembe. Hóviharban sétáltak, áztak-fáztak hosszú útjuk során. De felengedett a gyerekek mosolya rögtön, amikor a tűz körül együtt melegedtek fel. A játékok során egy „pocakos ember” is főszerepet kapott. Az interaktív tábla segítségével ügyesen párosították a hóembereket az árnykukkal, majd a színes kalapjuk, sáljuk színét figyelve katonás sorba állították a táblán őket. Végül Ildi néni mesélt a gyerekeknek Hóbelevancól, a beszélő hóemberről is.

Vajon a meleg szobában lehet hógolyózni? Edit néni megmutatta a gyerekeknek és szüleiknek, hogyan lehet olyan hógolyót „gyúrni”, ami sosem olvad el. Bizony, sok-sok hógolyót kellett megtalálniuk az ovisoknak a teremben, hogy aztán tudjanak vele egyensúlyozni és célba dobni. S mivel a hógolyók nem olvadoztak, a gyerekek bebizonyították a felnőtteknek, hogy ha lehull az igazi hó, bizony kint a helyük a szabadban. S miután a memóriájukat is próbára tették, jöhetett a felszabadult tánc zenére, amíg a zene el nem hallgatott, mert akkor bizony mindenki megfagyott egy pillanatra.

Adri néni ezen a délutánon az idegen nyelvi foglalkozáson segédkezett. Ő így számolt be élményeiről: „Jutka nénivel először az angol köszönést gyakorolták a gyerekek különböző vicces hangokon. Majd a színek neveivel ismerkedtek. Sokféle módon, csoportosan és egyénileg is mondogatták. A „yellow” szó kiejtésével is derekasan megküzdöttek. A színek neveit felejthetetlenné a „varázs-üvegek” tették az ovisok számára. Elbűvölve nézték, ahogy a tiszta vízzel telt üvegek színessé váltak rázás hatására.”

 

Legközelebb 2023. január 11-én nyitjuk meg kapuinkat az érdeklődő ovisok és szüleik előtt. Rendhagyó módon, akkor nem foglalkozások, hanem interaktív iskola felfedezésére várjuk őket.

 

MÓKA-ÓRA 2022. november 23. 

november 23-án közös mókázásra hívtuk az ovisokat. Nagy örömünkre, sokan eljöttek hozzánk. A gyerekek szüleik kezét fogva, kissé megszeppenve, de kíváncsian, mosolygó szemekkel követték a tanító néniket. Ám a foglalkozásokon már aktívan, felszabadultan vettek részt.

Kriszta és Edit néni sok találóskérdéssel készült a játékos, zenés foglalkozásra. De az ovisok valamennyi feladványra hibátlanul megválaszoltak. Sőt a metalofon csilingelő hangjából sokan felismerték az óvodában már tanult Alma, alma… kezdetű dalt, melyet örömmel énekeltek el közösen vonatozva. S bár odakinn az utcán ezen a délutánon már hideg és sötét volt, mégis a teremben eredt meg az eső, melyet a gyerekek idéztek elő kezükkel, lábukkal az eső hangját utánozva.

Adri néni foglalkozásán a sündisznóké volt a főszerep. Képek, zene, plüss figurák segítségével közösen idézték fel mindazt, amit ezekről a kedves kis állatokról már tudtak. Sőt még egy rövid versikét is megtanultak a sün családról. Az ovisok lelkesen oldották meg az összes feladatot a színes sünikkel a helyükön és a táblánál is. A foglalkozás végén a gyerekek nagy örömére sokan, még az interaktív táblát is kipróbálhatták.

Az ovisok Ildi néni vezetésével hősiesen teljesítették azt az öt próbát, melyet egy gonosz Boszi gördített eléjük, hogy megakadályozza, hogy szeptemberben iskolába jöhessenek. De a bátor gyerekeket nem riasztották el a nehézségek. Kitartásukkal bizonyították, hogy készen állnak az iskolakezdésre, hiszen minden próbát kiálltak. Győzelmüket oklevéllel jutalmazta a tanító néni.

A gyerekek jókedvűen, élményekkel gazdagodva térhettek haza erről a délutánról. Bízunk benne, hogy a szülők, akik valamennyi foglalkozáson figyelemmel kísérhették gyermeküket, szintén jó érzésekkel távoztak. Mi, tanítók, szeretnénk ezúton is kifejezni a szülőknek köszönetünket, hogy elhozták gyermekeiket és lehetőséget adtak arra, hogy megismerhessük egymást.