Idegen nyelvi képzések

Iskolánk az idegen nyelveket emelt szinten oktatja.  Két nyelv között lehet választani: angol ill. német.

Mindkét nyelvet első osztálytól, játékos módszerekkel oktatjuk.

A 4. osztálytól a gyerekek sávokban tanulják a nyelvet. Függetlenül attól, hogy melyik osztályba járnak (B, C, E) heti 3 vagy 5 órában  tanulhatják a nyelvet.

Az angol nyelv fontossága mellett nem kell érvelnünk. Mi mindent megteszünk a német nyelv támogatása mellett is, hiszen Európában és különösen az Unióban még mindig fontos nyelv, a magyar munkaerőpiacon sokat jelent ismerete. 4. osztálytól ezért németből is biztosítani kívánjuk a csoportbontást, a nyelv iránt fogékony és szorgalmas diákok heti 5 órában tanulhatják a nyelvet, a többiek heti 3.

Köztudott, hogy a német nyelv igen bonyolult, viszont ha a kisdiák első osztálytól tanulja játékos módszerekkel, mondókákkal, lassú tempóban, akkor az angolt később már nagyon könnyedén veszi és gyors ütemben képes elsajátítani.

Iskolánkban az a gyerekek az alábbiak szerint részesülnek nyelvoktatásban:

– 1-2. osztályban heti egy órában angol, ill. német dalokon, egyszerű lexikákat tanító feladatokon keresztül tanulnak, természetesen csak hallás utáni értés, ismétlés van, írás-olvasás nélkül.

3. osztályban már heti 2 órában, ekkor már írnak, olvasnak, szótáraznak idegennyelven.

A gyerekek 3. osztály év végén szintfelmérőt írnak, ennek eredménye alapján soroljuk be őket 4. osztálytól szintezett csoportokba. A szintfelmérő idegen nyelvi ismereteket és emellett magyar nyelvű feladatokon keresztül logikát és szövegértést mér.

4. osztálytól a tagozatosak heti 5, az általános tantervűek heti 3 órában tanulnak idegen nyelvet. A tananyag minden csoportban hasonló, eltérés a haladási ütemben ill. választott módszerekben van, igyekszünk a csoportok képességeihez alkalmazkodni.

Iskolánk diákjai közül minden évben sokan felvételiznek sikerrel emelt szintű idegen nyelvi gimnáziumi osztályokba.

Nyolcadik osztályban egyre többen megszerzik az alapfokú nyelvvizsgát, néhányan a középfokút is.

Nyelvtagozatosaink sikeresen szerepelnek a városi szép kiejtési, szótárhasználati és nyelvi versenyeken.

Az idegen nyelvi csoportok közösségépítő programjai is igen népszerűek diákjaink körében. Minden évben lelkesen várják a Halloween partit, amelyre játékos vetélkedőt és beöltözős táncos mulatságot szervezünk. Nagyböjt előtti kedden Pancake Tuesday-t, azaz Palacsinta keddet tartunk.  Év vége felé idegen nyelvi esttel, színpadi tréfás jelentekkel várjuk a szülőket és a vendégeket. Mindezek a programok, és maga az osztályokat átívelő sávos csoportszervezés lehetővé teszi, hogy a hozzánk járó diákok még több társukkal lehessenek napi baráti kapcsolatban.  Örülünk, amikor évek múltán is szívesen térnek vissza hozzánk például ezekre a rendezvényeinkre.

 

Büszkék vagyunk két angol nyelvű versenyünkre is:

A Milne Angol nyelvű Városi Versmondó versenyünket minden év decemberében szervezzük 4-7. osztályos diákoknak három kategóriában.
A Shakespeare Megyei Műfordító versenyt pedig 7-8. osztályosoknak tavasszal.

Mindkét versenyünk sikeréhez hozzájárul a nagyon jó szülői munkaközösségünk, és kapcsolataink az Oxford University Press-el, a Maxim Könyvkiadóval, a Bábel Könyvesbolttal (a Scolastic Idegen nyelvű újságok Magyarországi terjesztője) illetve a British Council-lal.

Az országos idegen nyelvi méréseken is kimagasló eredményekkel büszkélkedhetünk:

Idegen nyelvi mérések eredményei

 

Korábbi évek idegen nyelvi versenyeinek hírei:

Idegennyelvi versenyek és nyelvvizsgázóink 2017-2018-ban

Idegennyelvi versenyek és nyelvvizsgázóink 2018-19-ben

 

Legfrissebb idegen nyelvi híreink: 

Újabb idegen nyelvi siker!

A Tabán-Teszt-Túra angol nyelvi versenyen Czékus Zalán 8. c osztályos tanuló 6. helyezést ért el. Felkészítő tanára: Tóthné Lukács Katalin. Gratulálunk a szép eredményhez és további sikereket kívánunk!  

Angol versenyen jártunk!

A Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium által megrendezett “Angol Nyelvi tehetséggondozó Versenyen” iskolánkból is sokan elindultak. A döntőbe a város 12 legjobbja között két tanulónk is szerepelt. Ágoston Marcell 8. e osztályos tanuló az előkelő 5. helyezést érte el. (Felkészítő tanára: Cseténé Tasnádi Judit) Gratulálunk Marcinak és további sikereket kívánunk!

Milne Tankerületi Angol Nyelvi Szavalóverseny

Iskolánk közel 20 éve ismét élőben rendezte meg a Milne szavalóversenyt a tanulók és tanáraik nagy örömére. A versenyre 15 általános iskolából 45 tanuló jelentkezett. Három kategóriában indultak a diákok, de a feladatuk ugyanaz volt: angol nyelven előadni egy verset. Természetesen a produkciókat most is kiváló szakemberek pontozták. A zsűri tagjai: Tasnádi Gáborné ( nyugdíjas […]

Négy sikeres középfokú nyelvvizsga

#RókusiAngol Kicsit megkésve, de annál nagyobb büszkeséggel számolunk be arról a sikerről, amelyet a nyáron elballagott nyolcadikosainknak és felkészítő tanáruknak, Békésiné Both Rozitának köszönhetünk! Minden évben vannak nyolcadikosaink, akik szorgalma a felvételik után sem hagy alább, és megszerzett nyelvtudásukat önmaguknak is és a világnak nyelvvizsga megszerzésével bizonyítják. A tavalyi tanévet (nyár végére jött az értesítés) […]

Halloween vetélkedő és buli a felsősökkel

Minden évben őszi szünet előtt a nyelvtanárok egy Halloween vetélkedővel egybekötött suli diszkót szerveznek. A party a szünettel ellentétben az idén sem maradhatott el. A 4-5. osztályosoknak szervezett vidám vetélkedőn a gyerekek az angolszász ünnepkör elemeit elevenítette fel. A napnak megfelelő öltözetben érkező diákok szállítottak szívószállal denevért, tököt adogattak minden testrészüket megmozgatva, csapattársaiknak tátikáztak rémséges […]

Shakespeare Műfordító Verseny – 3. helyezés

Siflis Kíra 8.e osztályos tanuló a Shakespeare Megyei Angol Műfordító Versenyen 3. helyezést ért el. Felkészítő tanára: Bátai Helga. Iskolánk minden évben két fordulós Shakespeare műfordító versenyt szervez a megye nyolcadikos tanulóinak. Egy kortárs (magyarul még nem elérhető) műből fordítanak egy-egy részletet az angol nyelvet és az irodalom kedvelő jelentkezők. A legügyesebb pályamunkák alkotóit egy […]

NyelvÉsz Anyanyelvi Tanulmányi Verseny

A NyelvÉsz Anyanyelvi Tanulmányi Verseny megyei döntőjében sikeresen szerepelt a 2.e osztályos CSÍK VERONIKA. Kiváló feladatmegoldásaival az országos döntőbe jutott.

Tabán Teszt Túra Angol nyelvi verseny

A Tabán Tesz Túra városi angol versenyen az 5-6. osztályosok kategóriájában kiválóan teljesítettek diákjaink. Mészáros Lilien (6.b) III. helyezett Fekete Brúnó (6.c) VI. helyezett Nagy Izabella (6.b) VII. helyezett lett. Felkészítő tanáruk: Cseténé Tasnádi Judit Gratulálunk a szép eredményekhez #RókusiAngol

Nyílt órák mindenkinek!

Kedves Szülők! Ezen az oldalon keresztül mindannyiuk számára egyenlő eséllyel szeretnénk elérhetővé tenni, hogy betekinthessenek tanítóink munkájába. Védettségi igazolvánnyal vagy a nélkül, makk egészségesen vagy épp karanténban, fogadják szeretettel elsőként Berényiné Ale Krisztina tanárnő énekórájáról készült kisfilmünket! Kövessék oldalunkat, mire visszakattintanak, már az elsős tanító nénik is bemutatkoznak! Addig is énekeljenek velünk!                        […]

Radnóti angol Nyelvi Tehetségkutató Verseny – két előkelő helyezés

A Radnóti Miklós Gimnázium  Angol Nyelvi Tehetségkutató Versenyének döntőjében két nagyon szép helyezéssel gazdagodtak a Rókuisok! II. helyezést ért Komócsin László és III. helyezett lett Nagy Csongor.  Mindketten 8.e osztályos tanulóink, felkészítő tanáruk Bátai Helga. A három fordulós versenyre az idei évben 253 diák nevezett. Az első két forduló még online teszt formájában valósult meg, […]