Őszi szün(ET)telen móka

Kattintsanak a nagyobb képért!

Ez a link az eseménnyel kapcsolatos fb bejegyzésekhez visz. Akkor is megtekinthető, ha nem rendelkeznek facebook profillal.

Nagy sikernek örvendve dobtuk fel a Rókusi Általános Iskola diákjainak a megváltoztatott rendű tanévben az elmúlt három napját. Szünet nem volt, móka viszont folyt szüntelen minden óraközi szünetben. A tanítás órákat november 2., 3., 4.-én is megtartottuk, a napok szünidei hangulatát viszont jól megalapoztuk. Életbe léptettünk néhány új „szabályt” .
Nov. 2-án, szerdán PPP (Plüss-Pléd-Pizsi) Napot hirdettünk. Hiszen, úgy gondoltuk, ezen a napon mindenki megérdemelné a hosszú lustálkodást. Bátorítottunk a gyerekeket, hogy a lehetőségek közül legalább eggyel éljenek, hozzák az otthon melegét és vidámságot árasztó plüsseiket, plédjeiket, pizsijüket. A harmadik óra utáni szünetben az udvaron mindannyian megcsodálhattuk egymást, az osztályok összeálltak egy fotóra, ezzel is könnyítve majd a zsűri dolgát. Hiszen a legösszetartóbb csapatokat díjazzuk, számít, hogy az osztály milyen arányban csatlakozott a mókához. És bizony a legtöbb esetben ez 100%-ot jelent. Melyik napról mondhatjuk még el ezt, hogy a gyerekek szinte teljes létszámmal készültek ??
Nov. 3. csütörtököt Crazy Bag Day-nek avagy a Táskaőrület Napjá-nak neveztük. Kértük a gyerekeket, hogy hagyják otthon az iskolatáskát. (A táska legalább szünetelhessen. ) Felszerelést hozni kellett, így szükség volt a kreatív gondolkodásra. Babakocsi, gitártok, cicaláda, dömper, festékes vagy felmosóvödör, aktatáska, kuka, hűtőtáska, szemeteszsák, kartondoboz, babaautó, párnahuzat, talicska, szerszámosláda, szennyeskosár, bevásárlókosár, fazék … felsorolni is sok, mennyi mindenből terveztek a családok „táskát”! A tepsi és a tortadoboz – lehet -, hogy a buszon nem volt a legkényelmesebb szállítóeszköz, de szerény magassága remekül illeszkedett az iskolapadok fiókméretéhez. A napnak köszönhetően, már azt is tudják a rókusisok, hogy a garaboly a délalföldi nép formás kosara, ez bizony a mi tájunkra jellemző szó. Tanáraink hálásak a családi összefogással barkácsolt szuper megoldásokért, melyeknek történetét az osztályközösségek is örömmel hallgatták a tanórák elején vagy szünetekben. A móka összehozta a gyerekeket, szülőket, iskolát. Erősödik a szövetség, egységben az erő!

Nov. 4. péntek. Ezen a napon az egészségre és a fenntarthatóságra hívtuk fel a figyelmet. Biztattuk a gyerekeket, legyenek ÖKOSAK. Autó helyett nagyon sokan érkeztek gyalog, tömegközlekedéssel, kerékpárral. Annak külön örültünk, hogy a szülők együtt gondolkodva egy-egy autóban több, azonos útvonalon lakó ismerőst hoztak (elindítottuk a „Rókusi Ubert”). Bízunk benne, hogy a jó szokás a későbbiekben is marad, időt, benzint spórolva, nem utolsó sorban csökkentve a karbon-lábnyomunkat és enyhítve a reggeli parkolási nehézségeket.
Ezen a napon a környezettudatosan érkező gyerekek az iskola előtt a kezükre pecsétet kaptak !
A környezettudatos közlekedés mellett a gyógytea-kóstoló programunkkal egyrészt a gyógynövények hasznosságára, az immunrendszerünk erősítésének fontosságára kívántuk felhívni a figyelmet. A C-vitaminban gazdag csipkebogyó-főzetet, gyulladáscsökkentő kamillát és a légutak őrét, a hársfavirág teáját kóstolhatták alsósok, felsősök. A kisebbeket az első óra után, a nagyobbakat a nagyszünetben, a második óra után vártuk az udvaron. Öröm volt látni, mennyi gyerek érdeklődött a növények iránt, és azt is, hogy igen is készültek: a feladatnak megfelelően hozták magukkal otthonról a bögréket, kulacsokat. Hiszen tudták, az eldobható pohár már nem menő, és nem is volt, nem is lesz.

Jövőre határozottan szeretnénk, ha lenne őszi szünet. Viszont a SzünETtelen mókanapjaink is jól sikerültek. Gyerekek, szülők, és magunk részéről is van rá igény, így találunk rá helyet a naptárban!

A napok elérték céljukat: minden gyerek aktív volt és a helyzet ellenére is jó kedvvel jött a suliba. Köszönjük mindenkinek, aki felfigyelt programunkra, a szülőknek különösképpen a támogatást, sok-sok like-ot, jószót és mindent!

A lenti „gombokra” kattintva belelapozhatnak vidámságunkba.

Őszi Szün(ET)telen móka