Könyvbarátok hete!

„Az olvasás művészetének első alaptörvénye: olvassunk jó könyveket.”

(Benedek Marcell)

 

Könyvbarátok hete 2024. 01.08-12.

 

A „könyvbarátok hete”, az első napközis tematikus hét 2024-ben, még egy decemberi kihívással kezdődött, amit Tamás Ildikó munkaközösség-vezető hirdetett meg a téli szünet idejére, bevonva az alsós tanító kollégákat is, hogy minél többet olvassanak a gyerekek, és az irodalmi élményeiket könyvajánló formájában tegyék majd közzé január első hetében. Lehetett szöveges és rajzos formában készíteni összefoglalókat.

Ehhez kapcsolódott az első tanítási hétre meghirdetett programsorozat olyan formában, hogy az alsós tagozatot ketté bontva 1-2. és 3-4. osztályokra, két a gyerekek körében népszerű könyvsorozathoz kapcsolódó feladatok és foglalkozások várták a tanulókat a könyvtárban Szanka Éva tanárnő irányításával egész héten.

– 1-2. évfolyamon: Dániel András: Kuflik 

   

 

– 3-4. évfolyamon: Jeff Kinney: Egy ropi naplója.

 

A napközis kollégák feladata volt, hogy felhívják a csoportok figyelmét a feladatokra, illetve a hét folyamán a lehető legtöbb gyerek jusson el a könyvtárba, nemcsak azok, akik rendszeresen járnak. A legtöbb könyvajánlót, feladatlapot készítő és a legaktívabban könyvtárlátogató osztályok jutalma pedig egy-egy könyvtári foglalkozás lesz a tavasszal a Somogyi Könyvtárba.

A hét során nagyon sok látogatója volt az iskolai könyvtárnak, fogytak a kérdőívek, sokan játszottak a könyvekhez kapcsolódó társas- és online játékokkal. Sok rajzos könyvajánló született, amelyeket az iskola folyósóján állítottunk ki.

A programhét fim vetítéssel zárult péntek délután, két helyszínen a hét tematikájának megfelelően, így a gyerekek össze tudták hasonlítani a könyvekben olvasottakat a filmkészítők elképzeléseivel. Majd osztály szinten megbeszélhették, hogy a könyv olvasása vagy a film megtekintése okozott-e nagyobb élményt számukra.

                                     

A kihívás győztesei, a leadott könyvajánlók, kérdőívek és a könyvtár látogatási aktivitás alapján a 2. C és a 3. C osztályok lettek.

Összegezve: egy nagyon hangulatos, évindító héten vagyunk túl, sikerült megmozdítani az alsó tagozatot, és sok tanuló új olvasási élménnyel gazdagodott.

 

Bíró Magdolna

napközi vezető