Víz világnapja: március 22.

A világnapok különleges alkalmak, melyek fontos dolgokra irányítják az emberek figyelmét. Az ENSZ 1993. évi stockholmi kongresszusa március 22-ét a Víz világnapjává nyilvánította. Ezen a napon világszerte megemlékeznek a vízről, valamint a vízkészletek megóvásának és a vízminőség megőrzésének fontosságáról. A Föld édesvízkészletének védelme az emberektől környezettudatos magatartást, társadalmi összefogást és nemzetközi együttműködést igényel.

A Föld felszínének több mint kétharmadát borítja víz, de ennek túlnyomó része sós tengervíz, csak 2,5%-a édesvíz. Ráadásul az édesvíz nagy része fagyott állapotban, a sarkvidékeken található.

Miközben a Földön egyre kevesebb a tiszta édesvíz – egyre többre van szükségünk belőle, mert a Föld népessége gyorsan nő, a XXI. század végére meghaladhatja a 10 milliárdot. Ez a vízfogyasztás növekedésével jár – pedig a Föld lakosságának jelentős része napjainkban is nélkülözi a biztonságos vízellátást vagy a megfelelő szennyvízelvezetést.

Szakértők szerint a felhasznált édesvíz háromnegyedét a növénytermesztés és az állattenyésztés, egyhetedét pedig az ipar fogyasztja el. Emberi használatra az édesvízkészlet alig tizede marad, de még azzal is nagyon pazarlóan bánunk. Pedig a víz a világ minden kincsénél értékesebb, mert az élethez nélkülözhetetlen.

Számunkra természetes, hogy ha megnyitjuk a csapot, akkor tiszta, iható víz folyik belőle. Mindannyiunk felelőssége, hogy ez a jövő generációknak is ugyanilyen természetes maradjon. Szegeden a védett rétegvízre telepített mélyfúrású kutakból – 180-560 m mélyről – nyerik a jó minőségű ivóvizet. A kitermelt víz kora több mint 10 000 év. Ne pazaroljuk, és tegyünk meg mindent értékes vízkészleteink megóvásáért!

Forrás:
https://www.szegedivizmu.hu/rendezvenyek/tavaszi-nyilt-napok-viz-vilagnapja

Ha van kedvetek velünk játszani, töltsétek ki és küldjétek be a vízhez kapcsolódó játékos totót.
https://forms.gle/YYdfiA6Je2giTUfYA

A flashmob, és a 4.c vizes projektje: