Környezetvédelmi előadások az éghajlatváltozásról és a fák szerepéről

Iskolánk jó kapcsolatot ápol a CSEMETE Természet és Környezetvédelmi Egyesülettel, így tanítványaink minden évben érdekes foglalkozásokon vehetnek részt. Idén tavasszal a diákok két előadást is hallottak.

  1. március 27-én Egyed Péter Magyarország éghajlatáról és az éghajlatváltozásról beszélt az 5. B és a 6. B osztálynak. Az interaktív előadás fokozatosan ismertette meg az 5. és 6. évfolyamos diákokkal hazánk éghajlatát, és hívta fel figyelmüket a szélsőséges időjárási jelenségekre. A gyerekek az előadóval közösen értelmezték a különböző éghajlati mérések adatait, keresték a változások okait és gyűjtötték a megoldási lehetőségeket a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak ellensúlyozására. Az érdekes előadás arra is rámutatott, hogy milyen fontos a környezettudatos magatartás az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.
  2. április 17-én Bojtos Ferenc a fák szerepét mutatta be az 5. A és az 5. B osztálynak. A diákok megismerték „Az erdő fohászát”, majd az előadóval közösen összegyűjtötték, mennyi mindent köszönhetünk a fáknak. Az érdekes PPT-ből azt is megtudták, hogyan segítenek a fák fenntartani a légkör gázainak egyensúlyát, milyen sok légszennyező anyagot kötnek meg, és mennyire hatékonyan védenek a zajtól. Az interaktív beszélgetésből kiderült, hogy a városokban kialakított parkok nemcsak díszítenek, hanem a nyári melegben hűtik a levegőt, így csökkentik a hősziget hatást. Ehhez kapcsolódva a gyerekek megismerkedtek a hőkamerával és a levegőtisztaság-mérő készülékkel. Az előadó arra is felhívta a figyelmüket, hogy a fák számos élőlénynek adnak otthont! Ezért fontos az erdők védelme és a fás területek megőrzése!

A diákoknak nagyon tetszett mindkét foglalkozás, de a legnagyobb élményt a hőkamera kipróbálása jelentette számukra. Köszönjük a színvonalas előadásokat és jövőre is szeretettel várjuk az előadókat!

A Rókusis diákok és a Természettudományos munkaközösség

  1. 04. 18.