Üzentünk… újabb 50 évre!

2019. október 25-én rókusisok és volt rókusisok összejöttünk,  hogy egy 50 évvel ezelőtti kezdeményezést felelevenítve, üzenetet zárjunk iskolánk falába, újabb 50 évre.
Hogy emlékezetessé tegyük ezt a napot, a délelőtt folyamán már közös éneklésre, játékra hívtunk a diákokat az iskola udvarán. A Diákönkormányzat és a nyelvtanárok ötleteinek köszönhetően igazi hangolódásban volt részünk. Erről egy kis videó is megtekinthető:

Időkapszula 2069 – Hangolódtunk 🙂

#Időkapszula2069 Hangolódtunk a délelőtt folyamán közös dallal, énekléssel, tapssal, buborékokkal, 50 lufival! Ígértétek: 50 év múlva együtt ugyanitt:-)! Köszönet az idegennyelvi munkaközösségnek és a Diákönkormányzatnak az ötletekért, programokért :-)!

Közzétette: Rókusi Általános Iskola – 2019. október 27., vasárnap

Közös ének, taps, körtánc, buborékok és 50 lufi 🙂

Közzétette: Rókusi Általános Iskola – 2019. október 27., vasárnap

 

A délutáni ünnepi műsoron már jelen voltak egykori diákok és kollégák is, szülők, rókusis szimpatizánsok. A 3.a osztály varázsolt el minket egy kedves és tanulságos kis verses mesével: „Milyennek látsz másokat?”

 

Közzétette: Rókusi Általános Iskola – 2019. október 27., vasárnap

 

Ezt követően Kókai Gyula igazgató úr emlékeztetett minket, hogy valójában az Időkapszulán túl, ezen a napon iskolánk alapításának 89. évfordulóját is ünnepeljük. Beszélt az átadásról, amikor 1930-ban Klebelsberg Kuno kultuszminiszter intézményünkbe látogatott, mesélt elődeiről, a tőlük és gyermekeiktől hallottakról, tapasztaltakról, és megosztotta velünk az ő személyes tapasztalatait is, a mérföldköveket, amelyre büszkeség visszaemlékeznünk: iskolánkban elsőként alakult 1965-ben angol tagozat, majd később német tagozat, most pedig már kínait is tanulhatnak nálunk a gyerekek. A nyelvek mellett természetesen megemlítette a zene tagozatunkat, kórusunkat, amely a legutóbbi országos megmérettetésen is Aranyminősítést szerzett.

Majd elérkezett a pillanat, amikor a kapszulába rejtettük örökül az utókornak és a tapasztalatokkal gazdagodott későbbi önmagunknak a következő emlékeket:

  • A 2019. március 21-én felnyitott időkapszula tartamát: Pajtások! megszólítású levelet, kisdobos és úttörő igazolványokat és egy úttörő nyakkendőt, erről a napról készült fotókat, újságcikket. Így a jövőbeni gyerekek 100 éves emlékekkel is találkozhatnak.
  • A 2019-ben itt tanító tanárok üzenetét és közös fényképüket.
  • Egy fotót az éves próbariadó alkalmával készített benépesült iskolaudvarról.
  • Beletettük a Házirendet is, melyet olvasva reméljük kedves emlékeket idéztek fel, akármilyen gyakran szegtétek is meg őket.
  • Két fontos iskolai könyvet is ide tettünk: Ismerkedjetek a múltunkkal!
  • Egy Báli és egy Ballagási Meghívót (a 2019-es évben éppen a 25. Rókusi bállal jubiláltunk. De vajon lesz még báli tánca vagy ballagása a 2069-es végzősöknek is?)
  • Egy pendrive-ot, melyen számunkra még jelentős rókusis kisfilmeket láthattok (például iskolánk 1930-as alapításáról, egy a 90-es évekből származó Évfordulóról, valamint a 2019-es Kapszulanyitásról). Ezen az adathordozón szerepelnek az ldőkapszula 2069-es legjobb pályázata / pályázatokok és néhány fotó a legszebb napjainkról. Ki tudja, 50 év múlva milyen eszközzel tudjátok megnézni?!

2019. október 25. Üzenetet hagytunk 50 évre. A bőröndbe rejtettük a 2019. március 21-én felnyitott időkapszula tartamát:…

Közzétette: Rókusi Általános Iskola – 2019. október 27., vasárnap

 

Idén márciusban, amikor kibontottuk a technika épületének falát, már akkor foglalkoztatott Benneteket az a gondolat, hogy vajon mivel is tudnánk a legkifejezőbben üzenni utódainknak. Ezért ebből az alkalomból lehetőséget adunk nektek, hogy Ti is eljuttassátok gondolataitokat a jövő diákjainak. Pályázatot hirdettünk, több kategóriában is, hogy Milyennek látjátok Ti a Rókusit?  Ezeket a pályázatokat iskolán 1. emeletén állítottuk ki.

Minden pályázó elismerésben részesül! Azok is, akiknek a munkája nem kerül most bele a kapszulába. Ők emléklapot vehetnek majd át és mellé jár egy osztályfőnöki dicséret is.

Azok a pályázók, akiket az a megtiszteltetés ért, hogy munkájuk fotóját 50 évre befalazzuk, egy oklevelet vehetnek át majd az osztályfőnöküktől és mellé egy igazgatói dicséret is jár.

Íme azok névsora, akiknek művét 50 évre befalaztuk! Kattintsanak!

És itt láthatóak a rajzok, olvashatóak az irodalmi alkotások, dalszövegek, amelyek a kapszulába kerültek.

Itt meghallgatható a Zenélő Rókusi pályázat legjobb pályázataiból egy összevágás.

A műsor végén mindannyian az udvarra mentünk, ahol Kókai Gyula igazgató úr korábban saját kezűleg előkészítette az egykori óvópince egyik vakablakát. Most a friss falazás mögé helyezte az emlékeket záró bőröndöt és zárta a nyílást az emléktáblával, mely jelzi az utókornak, mikor is kell felnyitni.

 

Az eseményről a Délmagyarország is tudósított. Köszönjük nekik is a cikket és a képeket!

Üzenet a jövőnekhttps://www.delmagyar.hu/helyi-ertek/idokapszulat-helyeztek-el-50-evre-a-rokusi-iskolaban-4679070/

Közzétette: Delmagyar.hu – 2019. október 25., péntek

 

Valamint örömmel fogadtuk, hogy a Városi Televízió is tiszteletét tette nálunk és az október 29-ei Szegedi Hírekben megosztotta a városlakókkal a jeles eseményt.

 

Üzenetet hagytak a jövőnek a rókusisok – Szegedi Hírek – 2019.10.29.

Közös ének, körtánc, buborékok és 50 lufi – így ünnepelték iskolájuk megalapítását a rókusisok. Hogy hagyományaikat megtartsák, újabb időkapszulát helyeztek el 50 évre a Rókusi Általános Iskolában. Ahogy tették ezt elődeik, most ők is üzenetet hagytak a jövő rókusis diákjainak.

Közzétette: Szeged Televízió – 2019. október 29., kedd

 

Köszönjük minden Kollégának az odaadó munkát, kiváló ötleteket, hozzájárulást! Köszönjük a támogató családtagoknak is :-)! Bízunk benne, hogy akik pénteken a nap bármely szakában is velünk ünnepeltek, érezhették a rókusis gyermekeken, visszatérő diákokon, kollégákon: nem hiába fáradoztak!

Kívánjuk, hogy a Rókusiban a  gyermekek mindig ilyen vidámak legyenek, szeressék a közös programokat, próbákat, ötletelést! Hiszen az együttlét, a megszokásból való kitörés mindig felfrissít, új élmények, célok felé sodor!

Köszönettel, a Szervezők