Egyhetes gyereknap a Balatonon

Élménybeszámoló a fonyódligeti Erzsébet táborról

 

Gyere ma velünk, bulizz ma velünk,

Csak neked énekel most itt az altábor!

Ezek a lilák, ligeti lilák,

A legnagyobb csapat!

Csáó! – Lilák!

(Csapatinduló a Bella ciao dallamára)

Izgatottan vártuk a gyerekekkel a vasárnapi indulást, hiszen a legtöbben még nem vettek részt ilyen táborban, sőt, a gyermekek nagy része még nem aludt távol az otthonától soha. A szerencsés megérkezést követően regisztráltunk a szálláson, ahol színkódok alapján osztják be a táborozókat. Vannak kékek, pirosak, citromsárgák, zöldek és lilák. Mi a lilák lettünk, a tanulók pedig pólót baseballsakpát, kulacsot és hátizsákot kaptak ezzel a színnel ellátva, s lelkesen használták is őket a hét folyamán.          Ezután elfoglalhattuk a modern jurtáinkat, ahol a gyerekek berendezkedhettek az egyhetes nyaralásra, több-kevesebb segítséggel a frissen mosott, ropogós ágyneműhuzatok is felkerültek a helyükre és kezdetét vehette az esti disco. A TESO-k (a táborozókat mindenben segítő egyetemisták) fantasztikus táncokat tanítottak a gyerekeknek és a vállalkozó kedvű kisérőknek egyaránt.

Regisztrációhoz kötött programok sokaságán vettünk részt, melyek mind csodálatos élményt nyújtottak a gyerekeknek.

  • A kézműves foglalkozásokon gyönyörű karkötőket, kulcstartókat fűztek gyöngyből, vászontáskára festettek textilfestékkel, bűvös álomfogókat készítettek, hogy megóvja őket a rossz álmoktól, és fakanalakat varázsoltak színessé tempera segítségével.
  • A sárkányhajózás a napi programok közé tartozott a gyerekek nagy örömére. Ezeken az alkalmakon fejlődött a kézügyességük és a kreativitásuk. Minden alkalommal más és más kispajtás próbálhatta ki magát a mágikus doboknál, irányítva a hajóban evező társait. A gyerekek itt megtanulhatták, mennyire fontos az egymásra figyelés, a csapatmunka, hiszen ezek nélkül nem arathattak győzelmet a sárkányhajós versenyeken.
  • A sportnapon a táborozók különböző mozgásformákkal ismerkedhettek meg. A lányokat leginkább a jóga vonzotta, de sokan vettek részt a röplapda és kézilabda foglalkozásokon is. A fiúk az élő csocsót részesítették előnyben, de többen is próbára tették ügyességüket és állóképességüket az atlétikai feladatokban, ahol oklevéllel jutalmazták őket. Lehetőségük volt a falmászásra, focira és egy különleges Exatlon akadálypályán is végigmehettek.
  • A lézerharc egyértelműen mindenki kedvence volt, a csoportok vegyesek voltak, így a fiúknak és lányoknak össze kellett dolgozniuk, hogy győzelmet arathassanak az ellenséges csapat felett.
  • A vízi kalandparkot is kipróbáltuk a gyerekekkel, ahol biztonságosan, mentőmellényben csúszdázhattak, ugrálhattak, fürödhettek a Balatonban.

Az ennivaló változatosak és finomak voltak. Külön öröm volt, hogy az ötszöri étkezésből az ebéd és a vacsora is főtt étel volt, és egészséges táplálkozás elveit követve a táborozók tízóraira és uzsonnára is gyümölcsöt kaptak.

A szabadidőben gyerekek társasjátékoztak, ismerkedtek és természetesen sokat strandoltunk. Úgy gondoljuk, hogy mindenképpen nagy és különleges élmény volt a gyerekeknek és nekünk, kísérőknek is ez a hét a magyar tenger partján!

Kolozsiné Tóth Rózsa

Sajgó Erzsébet

Perczelné Kálmán Csilla