Tájékoztató a fejtetvességről

Tájékoztató a fejtetvességről – Tájékoztatás a kezelésről – letöltés


Irtás

A gyógyszertárakban beszerezhető tetűirtószerek (NITTYFOR, PEDEX, NIX, PARANIT) a tetveket és a serkéket rövid időn belül biztosan elpusztítják. A kezelést – a tetűirtószerhez mellékelt használati utasítás előírásai szerint kell elvégezni.

A tetűirtószeres kezeléstől elpusztult serkéket a gyermek hajáról el kell távolítani.

Mivel a serkék a hajszálakhoz cementszerű anyaggal rögzülnek, az elpusztult serkék eltávolítása gyakran nem könnyű. A serkék a hajszálról ecetbe mártott sűrű fogazatú fésűvel, két körmünk közé fogva, esetleg csipesszel történő lehúzással, vagy egyszerűen a hajszál levágásával távolíthatók el.
A fésűn, kefén található fejtetvek néhány perces forró vízbe mártással, a sapkán levők pedig mosással pusztíthatók el.

Megelőzés

Ennek egyik leghatékonyabb tényezője a szülői gondoskodás.
Ha viszont nem figyelünk fel arra, hogy gyermekünk (különösen a füle körül) gyakran vakarja a fejét, otthon nem fordítunk kellő gondot a rendszeres hajápolásra, a hajmosásra és fésülésre, úgy a hajra került fejtetű könnyen és gyorsan elszaporodhat.
Ezért a gyermek tisztálkodásának, fésülködésének rendszeres ellenőrzése nagyon fontos. Időről időre vizsgáljuk át a gyermek haját, nincs-e benne élő tetű vagy serke.
Ha gyermekük olyan közösségbe járna, ahol fejtetvességről hallunk, a NITTYFOR vagy PEDEX , NIXPARANIT tetűirtó hajszesznek a fejmosás utáni alkalmazása biztosan meggátolja a tetvek gyermekünk hajában történő megjelenését és a következő hajmosásig biztosítja a tetűmentességet.

Fejtetűvel bárki fertőződhet, restellni csak azt kell, ha valaki eltetvesedik, mert ez azt jelenti, hogy nem törődött gyermeke gondozásával. 
Gyermekközösségekben az iskola-egészségügyi hálózat dolgozói: védőnő vagy az orvos rendszeresen  – de fejtetvesség előfordulásakor soron kívül is – szűrővizsgálatot végeznek.

 Ha tetves gyermeket találnak, értesítik a szülőket.

 A gyermek kezelése elsődlegesen a szülők feladata.