Tájékoztató a humán papillómavírusról

Sokat hallani mostanában a humán papillómavírusról, vagy ahogy emlegetni szokták a HPV-ről. Az egyik fontos tudnivaló, hogy az egész világon, így sajnos hazánkban is elterjedt.  Élete során az emberek 50-80 %-a találkozik a HPV fertőzés okozta következményekkel.
A vírus jellemzően a bőr, a szájüreg, a légutak, a nemiszervek, és a végbél hámrétegében szaporodik, majd elváltozásokat okozhat a méhnyakon, a hüvelyben, a szeméremtesten, a hímvesszőn, a végbél területén, és a szájüregben is.
A több mint 100 féle HPV típus létezik. A „kis mértékben rákkeltő” típusok a bőrön, a külső nemi szerveken okoznak szemölcsöket. Ezek jóindulatú elváltozások, de kezelésük kellemetlen, hosszadalmas, és gyakran kiújulnak. Az „erősen rákkeltő” típusok a hámban, a nyálkahártyán okozhatnak rákos daganatot, vagy olyan elváltozást, ami rákká fejlődhet.
A vírus a fertőzött területek érintésével, leginkább szexuális úton, de használati tárgyakkal (pl. törölköző) is terjedhet. Mivel a HPV akár évekig tünetmentesen lappanghat a fertőzött személy nem tud a fennálló fertőzésről, és a továbbvitel veszélyéről.
Hazánkban 2006 decembere óta van gyógyszertári forgalomban a humán papillómavírus elleni vakcina. Jelenleg két gyártó oltóanyaga közül választhatunk. A védettség eléréséhez három védőoltás beadása szükséges.
A védőoltással kapcsolatos további információkért keressék fel házi gyermekorvosukat, illetve a gyermek-nőgyógyászati szakrendelést.

Készült: A Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság kiadványa alapján

Hajzerné Kamuti Gizella védőnő

Tisztelt Szülők!

A kialakult járványügyi vészhelyzet kapcsán az intézményben 2021. március 8-tól április 16-ig tantermen kívüli digitális munkarendben történik az oktatás.

Tisztelt Szülők!

2021. április 19-től az 1-4. évfolyamok tanulói számára az oktatás jelenléti oktatásban folytatódik.
Az 5-8. évfolyam tanulói 2021. május 10-ig továbbra is tantermen kívüli digitális munkarendben folytatják a tanulást. Lehetőség van 5-8. évfolyamon tanulói felügyeletet igényelni, mely igényüket a gyermek osztályfőnökének kérjük jelezni.