90 éves iskolánk! így ünnepeltük…

2020. október 25. jeles nap volt iskolánk számára. 90 éves lett a RÓKUSI. Kerek évforduló. A 90-es évszám pedig önmagában hordozza a tiszteletet is.Ehhez méltó, nagy ünnepséget terveztünk még a nyáron, de a világjárvány felülírta ezt a tervünket. A járványügyi intézkedéseket betartva, nem hívhattunk vendégeket, sőt a jelenlegi tanulókkal sem ünnepelhettünk egyszerre, egy helyen.

Iskolánk pedagógusai azonban nem hagyhatták, hogy meghiúsuljon a MEGEMLÉKEZÉS. Kreativitásukat bevetve, munkaközösségenként összefogtak és megszervezték, hogy az 2020.október 19-22.-ei hét ünnepivé váljon.

Az alsós, napközis, művészeti és osztályfőnöki munkaközösség vállalta, hogy feldíszíti az épületet. A 3-4. osztályosok az 1930-2020 –as évszámokat mozaikozták ki, melyek az iskola ablakára kerültek, s  ezzel hirdetve országnak-világnak, hogy a Rókusi Iskola immár 90 éves lett. Készült egy tabló is, mely a régi idők iskolájába engedett rövid betekintést. A Mi iskolánk – Mi osztályunk címmel plakátokat alkotott mind a 31 osztályközösség, mely egész évben jelezheti számunkra az osztályok ajtaján ezt az ünnepi évet. Ezeket a képeket kattintsanak az alábbi linkre!

https://www.facebook.com/RokusiSuli1930/posts/3068106026623563

                                                                                                   

A természettudományos munkaközösség a kerek évszámhoz kapcsolódva vállalta, hogy tanítványaink 90 perc természetfilmet néznek meg a tanév során. A héten kezdett vetítések osztatlan sikert arattak a diákok körében. Az ötödikesek a mikrobák világába nyertek bepillantást. Ámulattal figyelték, ahogyan az óriás amőba bekebelezi a papucsállatkákat. A hatodikosok hazánk nemzeti parkjaival kezdtek ismerkedni, míg a hetedikeseket az Élet a Földön természetfilm-sorozat részei és a Sivatagi Show filmkockái varázsolták el. A nyolcadikosok a tananyaghoz kapcsolódva az izomműködés rejtelmeivel ismerkedhettek meg. Reméljük, kezdeményezésünk hozzájárul a természet és a biológia megszerettetéséhez, tanítványaik tudásának bővítéséhez és iskolánk hírnevének öregbítéséhez.

A reál munkaközösség egy 13+1 kérdéssorból álló iskolatörténeti TOTÓT állított össze a felsős diákoknak, melyet matematika órákon töltöttek ki a gyerekek. A kérdések iskolánk épületéről, az osztályokról, tagozatainkról, az itt dolgozókról szóltak. Helyes megfejtéshez a diákoknak logikus gondolkodásra és az eddigi ismereteik alkalmazására volt szüksége. Lelkesen dolgoztak, ki egyénileg, ki csapatban, de a cél mindenkinél közös volt: 13+1 találat elérése!

Az idegen nyelvi munkaközösség szinte minden csoportjában megemlékezett az iskola születésnapjáról. Projekt munka keretében, rajzokkal, képekkel, és  hozzá írott egyszerűbb, a nagyobbakkal hosszabb fogalmazásokkal emlékezünk meg az évfordulóról. Voltak olyan csoportok is, ahol az iskolával kapcsolatos szavakat húztak a csapatok, egy-egy diák fején elhelyezett headbandre tették azokat, és a csapatnak kellett elmagyarázni angolul a kifejezéseket. Más csoportok az egész héten történő beszélgetések közben elhangzott ” kifejezéseket „ismételték” át activity segítségével. Témáink voltak: kedvenc emlék, miért jó rókusisnak lenni, mit mondanék a mostani elsősöknek, mi vár rájuk a felsőbb évfolyamokon, valamint hogyan képzelik el a jövő iskoláját. A kisebbekkel szivecskéket vágtunk ki, arra írtunk születésnapi üdvözletet, és ezekből raktuk ki a 90-es számot.

Testnevelés órákon pedagógusaink a tanítványaikat visszavitték az időben. Az időutazást csoportosan végezhető, régmúlt időket idéző „testgyakorlatokkal” alapozták meg. Ezt követően egykori népi mozgásos játékokkal ismerkedtek meg, („Halászfogó, „Tűz, víz, repülő” „Staféta (váltó) futás” „Utánzó fogó játékok”) melyeket nagyon jó hangulat övezett.

Képekért kattintsanak  a linkre!
https://www.facebook.com/RokusiSuli1930/posts/3068075943293238

                                                                                                             

 

A humán munkaközösség vállalta, hogy iskolarádiós emlékműsort készít e jeles nap alkalomból. Felelevenítették a régmúlt idők pillanatait. Stílusosan elhangzott, hogy bizony már a kezdetekkor is fontos higiéniai szabályoknak kellett megfelelnie egy diáknak, ha iskolánkba járt. Majd Cseténé Tasnádi Judit tanárnő, aki nem is olyan rég, még diákként koptatta iskolánk padjait, diákéveiből idézett fel néhány pillanatot, amivel sok-sok mosolyt csalt a gyerekek arcára. Természetesen helyet kaptak a műsorban a most idejáró gyerekek gondolatai is, hogy miért is jó Rókusisnak lenni.

https://www.facebook.com/RokusiSuli1930/posts/3068092066624959

                                                                                                         

Intézményvezetőnk, Marosiné Kötés Ibolya beszéde után, az osztályok képviselőivel, szigorúan maszkban, idén ének szó helyett hegedű muzsikával, megkoszorúztuk a bejáratnál azt a táblát, mely iskolánkba lépve mindennap emlékeztet bennünket arra, hogy 1930 óta ebben az épületben gyermekek nevelése történik.

Évfordulós cikk jelent meg iskolánkról a Szegedi Tankerületi Központ honlapján is:

https://kk.gov.hu/90-eves-lett-a-rokusi

Ebben az évben a kerek évforduló apropóján egy a honlapuk felső menüsorából elérhető linket is létrehoztunk. Szeretnénk az innen elérhető régebbi albumokat, cikkeket, kincseket még bővíteni, hogy megoszthassuk azokat egykori rókusis diákjainkkal és a kedves Érdeklődőkkel! Ha Ön iskolánk egykori tanulója, tanára és vannak birtokában az albumokban nem látott képek, tablóképek, írások, megköszönjük, ha elküldi nekünk a rokusi@rokusi.hu e-mail címre.

https://www.rokusi.hu/rokusi-1930-2020/

Az eseménynek egy facebook oldalt is létrehoztunk, egykori képeit, emlékeit ott is megoszthatják, azon az oldalon bárki posztolhat, amely jóváhagyás után megjelenik.

https://www.facebook.com/R%C3%B3kusi-1930-2020-100192978558195