Játsszunk együtt!

Sikeres pályázat megvalósításáról

 

A Rókusi Általános Iskola 2022-ben sikeres NTP pályázatot nyújtott be Játsszunk együtt! címmel. A 2022/23-as tanévben sikeresen megvalósítottuk az eszközbeszerzéshez kapcsolódó programjainkat.

Pályázatunk lényege, hogy egységbe foglalja a digitális eszközöket, a hagyományos táblajátékokat és mozgásos feladatokat. Olyan eszközöket szereztünk be, amelyek többféle kompetenciát is fejlesztenek, észrevétlen, a játékon, a szórakozáson keresztül. Az esélyegyenlőséget is támogattunk vele a Komplex Alapprogram kiegészítő részeként.

Először a sportpoharak érkeztek meg hozzánk, így ezzel kezdtük a szakmai tevékenységet. Versenyt hirdettünk a tanulók részére, melyre elkezdtük a felkészülést. Minden osztályba személyesen bevittük a poharakat és bemutattuk, megtanítottok a használatát. Pedagógus kollégáknak is tartottunk workshopot, melyen kipróbálhatták ők is ügyességüket. Ezenkívül a Youtube csatornára feltettük a korosztályoknak megfelelő versenyszámok menetét, innen is lehetett felkészülni a versenyre. A megmérettetésen szép számmal és nagy izgalommal vettek részt a gyerekek. Ünnepélyes díjátadót tartottunk, amelyen büszkén vették át a győztesek az ajándékokat, okleveleket.

A micro:bitekhez kapcsolható Maqueen robotautókat szakköri foglalkozás keretében használtuk ebben a tanévben.

A Bee-bot méhecskéket a sulihívogató foglalkozásokon bemutattuk az óvodásoknak és a szüleiknek. A paldórobotokat használtuk tanórákon és szabadidős foglalkozásokon is, illetve nagy sikere volt a családi délutánunkon.

A táblajátékok használatát először a kollégáinkkal ismertettük meg műhelymunka keretében. Majd ezután tanórai, napközis foglalkozásokon használták őket nagy lelkesedéssel a gyerekek is.

A szülőknek szervezett játékos délutánon minden játék kipróbálásra került nagy sikerrel.

Ez utóbbi rendezvényünkön számos izgalmas társasjáték várta a résztvevőket: szülőket, gyerekeket.  Voltak, akik elsőként a Pylos-t próbálták ki, egy olyan játékot, ahol a golyókat piramisként kell ügyesen elhelyezni egy négyzet alapú táblán, miközben figyelni kell az ellenfél lépéseit is. A Pylos után vendégeink kipróbálhatták a Mancala társasjátékot, mely egy tradicionális afrikai játék. A harmadik játék a Blokus volt, amelyben a játékosoknak színes formákat kell egymás mellé helyezniük a táblán. Ebben a játékban a logikai és térbeli képességek kulcsfontosságúak. Két társasjáték között lehetőségük volt a gyerekeknek bemutatni hozzátartozóiknak, hogy a Sportpoharakkal hogyan lehet játszani. Mindezeken kívül még a Bee-bot robotméhecskéket programozhatták a jelenlévők.

Az együtt töltött órát az önfeledt szórakozás jellemezte. A játékok nem csak a szórakozásról szóltak, hanem segítettek abban is, hogy közelebb kerüljünk egymáshoz és jobban megismerjük egymás gondolkodásmódját.

Összességében egy sok embert megmozgató, élménydús, képességeket fejlesztő programot zártunk. A beszerzett eszközöket a továbbiakban is aktívan használjuk majd oktató-nevelő munkánkban.