Recept a napk√∂zihez ūü•£

2000-ben itt, a R√≥kusiban kezdte meg tanulm√°nyait kisdi√°kk√©nt koll√©ganŇĎnk, Csilla n√©ni, aki tavaly m√°r, mint pedag√≥gus indult el a p√°ly√°n iskol√°nkban. Ugyanolyan lelkesed√©ssel vezeti napk√∂zis d√©lut√°njait, mint ahogy az az eml√©keiben √©l, ami ŇĎt inspir√°lta, ahogy annak idej√©n sok-sok √©lm√©nnyel azt meg√©lte.

Szavait id√©zve l√°ssuk, hogy is mŇĪk√∂dik n√°lunk ez a k√∂z√∂ss√©g:

‚ÄěV√©gy egy √∂sszetart√≥, egym√°st seg√≠tŇĎ napk√∂zis munkak√∂z√∂ss√©get. Ez lesz a recept√ľnk alapja, ebbe keverj√ľk majd bele a hozz√°val√≥kat. Vigy√°zz! Elengedhetetlen, hogy stabil, egym√°ssal j√≥l egy√ľtt dolgoz√≥ k√∂z√∂ss√©get v√°lassz, mert ezen m√ļlik, hogy milyen lesz az elk√©sz√ľlt napk√∂zi.

ElŇĎsz√∂r tegy√©l hozz√° egy nagy b√∂gre kreativit√°st, majd keverd √∂ssze egy zacsk√≥ motiv√°lts√°ggal √©s k√©t l√°da t√ľrelemmel. V√©gy egy oszt√°lynyi gyermeket, √©s tedd hozz√°. Adj hozz√° k√©t marok nevet√©st, h√°rom kan√°l gondoskod√°st √©s ne ijedj meg, ha az oszt√°llyal beleker√ľl n√©mi csintalans√°g is, ez a recept velej√°r√≥ja. J√≥l dolgozd √∂ssze a hozz√°val√≥kat, majd helyezd egy olyan iskol√°ba, ahol a h√°zi feladat meg√≠r√°sa mellett a d√©lut√°ni foglalkoz√°sok is kiemelt helyet foglalnak el! Sz√≥rd meg az eg√©szet egy nagy adag szeretettel √©s √©lvezd a v√©geredm√©nyt!‚ÄĚ

S mi is az eredmény?

Csillog√≥, √©rdeklŇĎdŇĎ szemp√°rok, lelkesen alkot√≥, √∂sszedolgoz√≥ gyerekk√∂z√∂ss√©gek, gazdag programok, k√∂z√∂sen gondolkod√≥, szervezŇĎ, egym√°s munk√°j√°t seg√≠tŇĎ pedag√≥gusok.

Munkak√∂z√∂ss√©g√ľnkben azt v√°llaltuk, hogy havonta egy-egy t√©mah√©ten, sok √©rdekess√©get tartalmaz√≥ feladattal, j√°t√©kkal, k√©zmŇĪves programmal k√≠n√°ljuk meg a gyerekeket. A heti program z√°r√°sak√©nt pedig k√∂z√∂s j√°tsz√≥h√°zban egy√ľtt t√∂ltj√ľk a p√©nteki d√©lut√°nokat. Az adott h√©t felelŇĎsei programaj√°nlatot √°ll√≠tanak √∂ssze, s a csoportvezetŇĎk ebbŇĎl a csomagb√≥l v√°logatva szervezik meg a h√©t d√©lut√°njait.
√Ėtletel√©seink √©vrŇĎl √©vre gazdagodnak.

Programjainkból:

Tan√©v elej√©n rendszeresen rendezz√ľk meg szeptemberi N√©pmese het√ľnket, s nagyon √©lvezz√ľk, hogy gy√∂ny√∂rŇĪ aszfaltrajzok ker√ľlnek az udvarra, amelyeket az oszt√°lyok k√∂z√∂sen √°lmodnak meg, s egy√ľtt rajzolnak fel, sz√≠neznek ki √∂sszehangolt munk√°ban.

Bev√°lt ‚Äěrecept‚ÄĚ a sok vill√°mj√°t√©kkal rendezett j√°tsz√≥h√°zaink, ahol csoportjaink egy√ľtt haladnak v√©gig k√ľl√∂nf√©le j√°t√©k, feladat √°llom√°sokon, s √≠gy szereznek sok ismeretet a vil√°gr√≥l, √©s egym√°sr√≥l is. (Sz√ľret, M√°rton nap, tavaly Karant√©n szabadul√≥ j√°t√©kunk, s id√©n tervezz√ľk gyerekhet√ľnkre Harry Potter tematik√°val is.)

Van, amikor j√°tszva tanulunk, gyakorlunk. Rejtv√©nyfejtŇĎk het√©n rengeteg feladv√°nnyal tal√°lkoznak a gyerekek, Feltal√°l√≥k het√©n az ŇĎ kreativit√°suk is szerepet kap.

Tudatosan foglalkozunk az √∂koszeml√©let be√©p√≠t√©s√©vel a k√∂z√∂s akci√≥kon. A csoportok egy√ľtt k√©sz√≠tett√©k el szelekt√≠v hullad√©kgyŇĪjtŇĎiket, k√∂z√∂sen alkottak meg j√°t√©kokat √ļjrahasznos√≠t√°ssal, amelyeket a k√∂z√∂s j√°t√©kd√©lut√°non pr√≥b√°ltunk ki.

K√ľl√∂n √∂r√∂m sz√°munkra, hogy a R√≥kusis csal√°dok is egyre nagyobb kedvvel j√°rulnak hozz√° d√©lut√°njaink sikeress√©g√©hez. H√°l√°val k√∂sz√∂nj√ľk, hogy sok csal√°d otthon egy√ľtt faragott, s k√ľldte be t√∂kl√°mp√°s√°t, hogy hullad√©kb√≥l hihetetlen kreat√≠v alkot√°sok val√≥sultak meg, s az iskola z√∂ld√≠t√©s√©nek folyamat√°ba is sokan csatlakoztak PET palackos √ľltet√©si akci√≥nkba. A ki√°ll√≠tott munk√°kat √©rdeklŇĎd√©ssel csod√°ltuk, a n√∂v√©nyeket szeretettel gondozzuk.

K√©zmŇĪves programokon mind pedag√≥gus, mind gyermek a neki tetszŇĎ t√°rgy elk√©sz√≠t√©s√©ben jeleskedhet, nagyon tal√°l√≥ a Komplex Alapprogram Te √≥r√°d elnevez√©se. Az idei tan√©vben kar√°csonykor, s most tavasszal a Kismerters√©gek het√©n szervezt√ľk ily m√≥don d√©lut√°nunkat.

Szeret√ľnk sportolni, k√∂z√∂sen j√°tszani, feladatk√°rty√°kkal is megmozgatjuk di√°kjainkat. Udvarunkon √ļj felfestett j√°t√©kokkal igyeksz√ľnk oldani a betonrengeteg sz√ľrkes√©g√©t, de olykor a folyos√≥kon is megjelennek koordin√°ci√≥s mozg√°sos j√°t√©kaink.

A napk√∂zis √©let egy k√ľl√∂nleges idŇĎszak a di√°kok √©let√©ben, amikor az iskolai nap ut√°n tov√°bbi tev√©kenys√©gekkel, kalandokkal √©s tanul√°ssal teli programokban vesznek r√©szt. Ez egy olyan meghat√°roz√≥ idŇĎszak az √©let√ľkben, amikor megtanulhatj√°k a szabadidŇĎ hasznos elt√∂lt√©s√©t egy k√∂z√∂ss√©gben, ahol bar√°tokat szereznek, a programjaink sor√°n √©rdekes dolgokkal foglalkozhatnak, tanulhatnak √©s alkalmuk ny√≠lik felfedezni saj√°t k√©pess√©geiket √©s azt, hogy miben tehets√©gesek.

A napk√∂zis √©let szerves r√©sze az iskolai k√∂z√∂ss√©gnek. Seg√≠t a di√°koknak fejleszteni a szoci√°lis √©s √©rzelmi k√©szs√©geiket is. A programokon az interakci√≥ m√°s di√°kokkal, valamint az idŇĎsebb di√°kokkal, m√°s pedag√≥gusokkal, szervezŇĎkkel val√≥ kapcsolat seg√≠t a kommunik√°ci√≥, az emp√°tia √©s a t√°rsas kapcsolatok kialak√≠t√°s√°ban. A k√∂z√∂ss√©gi tev√©kenys√©gek, p√©ld√°ul a csoportos j√°t√©kok √©s projektek, seg√≠tenek a di√°koknak meg√©rteni a csapatmunka jelentŇĎs√©g√©t √©s tanulni a m√°sokkal val√≥ egy√ľttmŇĪk√∂d√©st. Az ilyen interakci√≥k lehetŇĎv√© teszik a di√°kok sz√°m√°ra, hogy kifejezz√©k magukat, megossz√°k gondolataikat √©s √©rz√©seiket √©s megtanulj√°k hogyan kezelj√©k az esetleges konfliktusaikat. A dolgoz√≥ink √°ltal szervezett d√©lut√°ni j√°tsz√≥h√°zban √ļj dolgokat pr√≥b√°lhatnak ki √©s lehetŇĎs√©get ny√ļjt, hogy felfedezzenek a nebul√≥k. A tanul√°son k√≠v√ľli tev√©kenys√©gek, mint p√©ld√°ul a zene, a t√°nc, a tudom√°nyos k√≠s√©rletek, lehetŇĎs√©get adnak a di√°koknak, hogy megtapasztalj√°k az √©rdeklŇĎd√©si ter√ľleteiket, melyben el is m√©lyedhetnek.

A R√≥kusiban a napk√∂zi olyan hely, ahol a di√°kok sz√°m√°ra izgalmas √©s biztons√°gos k√∂rnyezetet teremtenek az itt dolgoz√≥ pedag√≥gusok, seg√≠tŇĎk, ahol a gyerekek felfedezhetik √©s fejleszthetik k√©pess√©geiket, bar√°tokra tal√°lhatnak, ahol a di√°kokat t√°mogatj√°k √©s meg√©rtik egy elfogad√≥, befogad√≥, bar√°ts√°gos k√∂rnyezetben. Sokf√©le tev√©kenys√©get k√≠n√°lunk, van lehetŇĎs√©g sportol√°sra, mŇĪv√©szetekre, k√©zmŇĪvess√©gre, zenei vagy t√°ncos foglalkoz√°sokra. Az ilyen sokoldal√ļ programok lehetŇĎv√© teszik, hogy a di√°kok felfedezz√©k saj√°t kreativit√°sukat. A di√°kok sz√°m√°ra a szabadidŇĎ is biztos√≠tott, hogy pihenhessenek, j√°tszanak, √©s t√°rsas kapcsolatokat √©p√≠thessenek. A szabad j√°t√©k ideje seg√≠t a di√°koknak kikapcsol√≥dni, kifejezni magukat, j√°tszani m√°s koroszt√°lybeli di√°kokkal, ez√°ltal megtanulj√°k a k√∂lcs√∂n√∂s tisztelet √©s egy√ľttmŇĪk√∂d√©s szab√°lyait. A napk√∂zi csapat√°t alkot√≥ pedag√≥gusok √©s dolgoz√≥k t√°mogat√≥k, figyelmesek √©s elk√∂telezettek a di√°kok ir√°nt. Seg√≠tenek a tanul√≥knak felfedezni √©s fejleszteni k√©pess√©geiket, t√°mogatj√°k ŇĎket az egy√©ni c√©lok el√©r√©s√©ben, √©s seg√≠tik ŇĎket a probl√©mamegold√°sban.

Di√°kjaink √©rzelmi biztons√°g√°nak megteremt√©se mellett fontosnak tartjuk a ny√≠lt kommunik√°ci√≥t √©s egy√ľttmŇĪk√∂d√©st a sz√ľlŇĎkkel, mely hozz√°j√°rul a j√≥ csapatmunk√°hoz, illetve hogy olyan l√©gk√∂rt biztos√≠tsunk, amelyben √∂r√∂m legyen a tanul√°s, az egy√ľtt t√∂lt√∂tt idŇĎ.

 

Csapatunk mottója:

‚Äě Az√©rt vagyok pedag√≥gus, hogy a

természetnek nyers gyémántját,

szép vigyázattal, csendben

csiszoljam krist√°lyba.‚ÄĚ

Németh László

 

 

Szeged, 2023. 05. 22.

Rókusis Napközis Munkaközösség

 

Hírek az iskola honlapjáról:

https://www.rokusi.hu/2023/05/16/kismestersegek-hete/

https://www.rokusi.hu/2023/04/27/fold-napja-a-napkoziben/

https://www.rokusi.hu/2023/04/18/kolteszet-i-nap-kozi/

https://www.rokusi.hu/2023/03/15/okosan-az-ujrahasznositas-jegyeben/

https://www.rokusi.hu/2023/02/15/rejtvenyfejtok-hete/

https://www.rokusi.hu/2022/12/21/9202/

https://www.rokusi.hu/2022/11/23/feltalalok-hete/

https://www.rokusi.hu/2022/11/19/marton-napi-mulatsag/

https://www.rokusi.hu/2022/10/26/tokfaragok-kiallitasa/

https://www.rokusi.hu/2022/10/04/nepmesei-het-a-rokusiban/

https://www.rokusi.hu/2022/06/09/sporthet/

https://www.rokusi.hu/2022/06/01/gyermekhet-a-napkoziben-2/

https://www.rokusi.hu/2022/05/02/tancok-vilaga-vilag-tancai/

https://www.rokusi.hu/2022/02/28/rejtvenyfejtes-a-rokusiban/

https://www.rokusi.hu/2021/11/22/te-orad-a-napkoziben/

https://www.rokusi.hu/2021/11/10/szureti-jatekok-a-napkoziban/